Історія створення термосу
В кінці XIX століття фізики зацікавилися дослідженнями низьких температур, зокрема зріджених газів - кисню, азоту, водню.
Однією з найбільших проблем виявилося не отримання зріджених газів, а їх більш-менш довготривале зберігання. Наприклад, польським фізикам Каролю Ольшевському і Зигмунту Вроблевському (вперше отримав рідкий кисень у 1883 році) вдалося домогтися скраплення водню, але от зберегти його вони не змогли: газ швидко випаровувався. В експериментах з рідким киснем Ольшевський використовував скляний ящик з подвійними стінками, з відкаченим з межстеночного простору повітрям (німецький фізик Адольф Фердинанд Вейнхольд (1841-1917) розробив цей контейнер в 1881 році).
1.Зигмунт Вроблевський
2.Кароль Ольшевський
Інший відомий вчений, Джеймс Дьюар (1842-1923), зміг в 1892 році удосконалити контейнер Вейнхольда. Він виготовив його у вигляді колби з вузьким горлом (така форма дозволяла зменшити випаровування зріджених газів), а внутрішню частину колби покрив тонким шаром срібла - дзеркальна поверхня відбивала теплове випромінювання і покращувала теплоізоляцію.
Всю цю тендітну конструкцію Дьюар підвісив на пружинах в металевому кожусі. Це і була «посудина Дьюара», і донині використовується в наукових лабораторіях всього світу. Завдяки своїй розробці Дьюар першим зміг отримати і зберегти рідкий (1898 рік) і навіть твердий (1899 рік) водень.
Джеймс Дьюар
Удосконалений "термос Дьюара"
Конструкція термоса

додатково зменшити перенесення тепла. Крім того, корпус захищає крихку скляну колбу від механічного пошкодження.
Як працює термос?
Чай залишається довго гарячим, тому що тепло утримується всередині термоса, а холод зовнішнього середовища не охолоджує його за рахунок зменшеної тепловіддачі.
Морозиво залишається холодним по тій же причині, тепло навколишнього середовища слабо впливає на морозиво.
А охолоджується (нагрівається) їжа в термосі тому що теплообмін всього лише зменшений, а не зведений до нуля. Тобто з часом температура навколишнього середовища повинна зрівнятися з температурою усередині термоса. Теплопровідником служить сам корпус термоса.
Види термосів(сьогодення).
Залежно від типу використовуваної їжі, сучасні побутові термоси можна розділити на наступні види:
-Термоси для напоїв - мають вузьку горловину діаметром 25-55 мм.
-Термоси з пневмонасосами - в конструкції кришки такого термоса є насос для витягання рідин шляхом натискання на кнопку, і вивідний отвір збоку для наливання. Призначені для настільного використання.
-Харчові термоси - мають широку горловину, діаметр якої практично дорівнює діаметру корпусу (від 65-80 мм). Призначені для зберігання перших і других страв, морозива та інших видів харчових продуктів.
-Універсальні термоси - відрізняються від харчових термосів тільки конструкцією пробки, яка має додаткове, більш вузьке, отвір для наливання напоїв.
-Харчові термоси з судки - термоси, в які стопкою, один на одного, вкладається 2-3 пластикові або металеві ємкості (контейнери), що дозволяють одночасно роздільно зберігати різні види страв - наприклад для обіду: холодну закуску з першим і другим блюдом.
Lucky Club Casino Site Review & Latest Bonus Codes
ВідповістиВидалитиIf you are looking for a top online casino site with all 카지노사이트luckclub of the important aspects, you've come to the right place. Lucky Club Casino has all the latest